©

Southbank Centre, London

Southbank Centre, London

London United Kingdom Southbank Centre Queen Elizabeth Hall Hayward Gallery Purcell Room Betofix R2 Arte Mundit Betofix RM Restoration Mortar Concrete renovation Colour matching Cleaning

The South Bank Center in London is a venue complex for event and meeting places of the art scene. It consists of the Royal Festival Hall, the Queen Elizabeth Hall, the Purcell Room and the Hayward Gallery and is one of the largest art centres in Europe.

Reference identification data
Construction project:
Facade restoration Facade restoration / concrete Concrete restoration
Building type:
Historically protected / historically valuable buildings
Schools / universities / museums
Short description
One part of the two-year renovation of the South Bank Centre was a large-scale concrete restoration of the exposed concrete surfaces in the interior of the world-famous art rooms. The walls and ceilings in the Queen Elizabeth Hall, Hayward Gallery and Purcell Room were restored to their original state by means of colour matching. In order to clean the surface from dirt, the room was prepared under strict observation of the room temperature and relative humidity. The film-forming peel-off paste Arte Mundit was applied in the required thickness to remove the surface impurities. This created a cleaner, brighter environment.
Designer:
Feilden Clegg Bradley Studios
Contractor:
Cemplas Waterproofing & Concrete Repairs Ltd
Site address:
London
Date / completion:
2018
Is it possible to visit the site?
No

Would you like more information about the reference you have chosen or other references? Please contact us - we will be happy to help you.

Request Information

Sample of products or systems used

Show all

Further references

The structure showed cracks in some places, for which there were different causes. Improved statics and higher load capacity were achieved by stiffening the structures, frictional connection of the disturbed foundation and decoupling the components gate, passage hall and gate houses components. Particularly on the western side, intense blackening of the rock surface had built up, which was strongly interlocked with the ground. The deposits were composed of a mixture of soot and plaster. The cleaning process carried out in 1990 with the help of water could only result in a superficial cleaning. In 2002, the newly developed method of particle beam cleaning and cleaning by laser made it possible to remove soot and plaster without destroying the original surface.
Continue reading
On the façade surfaces of Kaispeicher A, there was a lot of efflorescence and lime aging, both signs of penetrating moisture. The damage patterns indicated a lack of frost resistance as well as no protection against driving rain. The listed façade required extensive frost and moisture protection, but was not allowed to undergo any visual changes.
Continue reading