©

Elbe Philharmonic Hall, Hamburg

Elbe Philharmonic Hall, Hamburg

Hamburg Germany Facade Repair Funcosil FC Pro Joint Mortar FM FS Selectmix SBL Combi WR Brick facade Listed building

The Elbe Philharmonic is a concert hall in Hamburg. Despite construction delays and the fact that the planned costs were exceeded, the Elbe Philharmonic achieved nationwide recognition even before completion.

The 110 m high building is now the new landmark of the Hanseatic city. It is located in the HafenCity district on the right bank of the North Elbe.

The Kaispeicher A, a former cocoa, tea and coffee warehouse built in 1963, served as the base for the modern glass construction. The entire building has 26 storeys, with the eighth floor being located behind the old brick façade.

The Elbphilharmonie houses concert halls, a hotel, a restaurant, several condominiums and a parking garage.

Furthermore, at a height of 37 m there is the Plaza, a publicly accessible space via an 80 m long escalator, which serves as a viewing platform with a tour of the entire building. The Plaza is also the access level for the concert hall foyer and the hotel.

In the year following the opening, 850,000 people attended concerts in the Elbe Philharmonic Concert Hall, 4.5 million people visited the square as a viewing platform and over 70,000 people took part in guided tours.

Reference identification data
Construction project:
Facade restoration / brick
Building type:
Historically protected / historically valuable buildings
Commercial buildings
Other public buildings
Multi-family housing
Parking garages
Short description
On the façade surfaces of Kaispeicher A, there was a lot of efflorescence and lime aging, both signs of penetrating moisture. The damage patterns indicated a lack of frost resistance as well as no protection against driving rain. The listed façade required extensive frost and moisture protection, but was not allowed to undergo any visual changes.
Client:
Elbphilharmonie Hamburg Bau GmbH & Co. KG
Designer:
Herzog & de Meuron Basel Ltd.
Contractor:
Opus Denkmalpflege GmbH
Site address:
Platz der Deutschen Einheit 1, 20457 Hamburg
Data sheet:
placeholder_v2.png
Date / completion:
2017
Is it possible to visit the site?
No

Would you like more information about the reference you have chosen or other references? Please contact us - we will be happy to help you.

Request Information

Sample of products or systems used

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
Show all

Further references

The structure showed cracks in some places, for which there were different causes. Improved statics and higher load capacity were achieved by stiffening the structures, frictional connection of the disturbed foundation and decoupling the components gate, passage hall and gate houses components. Particularly on the western side, intense blackening of the rock surface had built up, which was strongly interlocked with the ground. The deposits were composed of a mixture of soot and plaster. The cleaning process carried out in 1990 with the help of water could only result in a superficial cleaning. In 2002, the newly developed method of particle beam cleaning and cleaning by laser made it possible to remove soot and plaster without destroying the original surface.
Continue reading
The pool is permanently exposed to positive and negative water pollution. It was therefore important that an expansion zone remains in the middle of the joint seal, which allows the structure to work and provides an optimal surface. The joints should still be reliably sealed. Both the crack repair and the concrete repair were carried out in accordance with the classic procedure in accordance with the repair guidelines, in which cracks are closed by injecting epoxy or polyurethane resin using a drill packer. The concrete surfaces in particular had to be protected against chemical attack, especially against the high ammonium pollution from the connected meat industry.
Continue reading